Колико вреди душа? (Зашто Стимит а не Фејсбук – други део – Христос Воскресе)

[This text in English] Јесте ли се икад упитали колико вреди душа? Да ли бисте је продали за 200 долара исплативих током 13 година? Можда сте то већ учинили! Западна „цивилизација“ начинила је све алате неопходне да процени и уновчи вредност душе прикључене на „социјалну мрежу“…

Мислите да је немогуће? Многи су мислили да није могуће измерити тежину дима. Али они вероватно нису чули причу о сер Волтеру Ролију:

Тежина дима

То је прича коју можете чути у изврсном филму „Дим“ (1995). Роли је био тај који је донео дуван у Енглеску, у време Елизабете Прве. И пошто је био краљичин љубимац… он је њу звао краљица Беси… пушење је постало мода на двору. Сигуран сам да је стара Беси поделила неку са сер Волтером. Једном се он опкладио с њом да може измерити тежину дима.

Признајем, чудно је то. Као кад мерите нечију душу. Али сер Волтер је био виспрен момак. Прво је узео целу цигару и измерио је на ваги. Онда је упалио. Пушио је цигару пажљиво отресајући пепео на тас. Кад је завршио, ставио је пикавац на тас заједно са пепелом и измерио све. Онда је одузео ту тежину од почетне тежине непопушене цигаре. Разлика је отишла у дим. А сад, да погледамо како то Фејсбук ради са душама…

Колико вреди душа (на примеру Фејсбука)

Да видимо како се може наћи вредност душе активно прикључене на Фејсбук. Вредност те компаније директан је збир свих њених корисника. Једноставно Гогл претраживање фразом worth of facebook, данас на Васкрс 2017. даће вам резултат од 400 милијарди долара. А сад, да видимо број активних корисника претходног месеца. То је скоро две милијарде људи. Ако сте неким случајем пропустили, Фејсбук ваше личне податке продаје мегакорпорацијама, што значи да свака активна душа (од ФБ настанка 2004) вреди акционарима око 200 долара у просеку, што опет чини Марка Цукерберга (суоснивача ФБ) шестим на Форбсовој листи најбогатијих. Уместо давања новца „сиротом Марку“, сад га можете задржати за себе уз помоћ Стимита.

Често чујем омаловажавајућу фразу: „Ма ’ајде, 200 долара за 13 година је ништа!“ Можда. Али ако знате да се тих 200 долара користи за крађу личних података, развој глобалног надзора, изазивање „обојених револуција“ и сејање ратова свуд по свету, онда је ван сваке мере превише. Сви ми заједно можемо изменити овакав свет који је дошао на ивицу глобалног рата, тако што ћемо престати да хранимо звер! Јер, није само у питању Фејсбук. Својим драгоценим душама исто тако храните и ЈуТјуб, Гогл, Твитер, ВатсАп, Инстаграм… све који вам траже детаљне податке како бисте се прикључили!

Не продајте душу тамној страни. Одмерите сами и задржите сопствену вредност овде на Стимиту.



15224-uskrs-jaja-ikona.jpg

Христос воскресе!



img


H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
1 Comment
Ecency