SANAT ESERİ // Kaplumbağa Terbiyecisi ~ Osman Hamdi Bey, 1906.



Merhaba herkese bugün Osman Hamdi Bey tarafından 1906-1907 yılında yaptığı ''Kaplumbağa Terbiyecisi'' tablosuna bir göz atalım.
İçeriğine bakacak olursak eğer belinde sıkı bir kemerle bağlanmış kırmızı uzun bir giysi giyen sakallı bir adam, mavi çinilerle kaplı eşyasız ve bakımsız bir odada, izleyiciye arkası yarı dönük biçimde dikildiğini görmekte olacağız. Başına, etrafına gelişigüzel bir yemeni sarılmış arakiye takmıştır. Adamın ayaklarının dibinde, yerdeki yaprakları yemekte olan kaplumbağalar vardır. Bursa'daki Yeşil Camii'nin üst katındaki odanın duvarlarındaki sıvalar ve çiniler yer yer dökülmüştür. Tablonun tek ışık kaynağı ise adamın önündeki alçak ve desenli penceredir.

1.png2.jpg
Kaplumbağa Terbiyecisi

Yukarıdaki tablolardan ilki 1906 yılında tuval üzerine yağlı boya sürülmüştür. Perea Müzesi, İstanbul'da muhafaza edilmektedir.
İkinci tablo ise ikinci versiyonu diyebiliriz. 1907 yılında yine tuval üzerine yağlı boya sürülmüştür. Konumu ise Belma Simavi Koleksiyonluğunda muhafaza edilir.

Genel Bakış - Kaplumbağa Terbiyecisi

Osmanlı Devleti'nin ilk ve son Oryantalist ressamı Osman Hamdi Bey, Doğu'yu içeriden gözlemlemek için eşsiz bir fırsata sahipti. Bir dizi yabancı ressamın yaptığı gibi "öteki" yi tasvir etmektense, kendi kültürünü resmetmiş ve kendi kültürel algılarını ortaya koymuştur. Genellikle Osmanlı geleneğini ve kültürünü yansıtan eserleri, günlük yaşamdan mimariye, objelerden süslemeye kadar bir sahnede yer alan tüm unsurlara titiz ve gerçekçi bir yaklaşım sergiliyor.

Osman Hamdi, sadece figür kullanımını değil, Türk resmine entelektüel bir boyut da getiren bir sanatçı. Kaplumbağa Terbiyecisi bu nedenle bu ikili yönün ışığında değerlendirilmelidir. Figüratif kompozisyonlarında sık sık kendi fotoğraflarını model olarak kullanan Osman Hamdi, bu resimde de aynı tekniği tekrarlamakta ve kendisini bir derviş görünümünde tasvir etmektedir.

Mimari dekor, sahnenin Bursa'nın Yeşil Camii'nin (Yeşil Camii) üst katlardan birinde geçtiğini düşündürmektedir. Derviş gibi giyinmiş ve hafifçe eğilmiş bir adam, düşünceli bir şekilde incelemektedir, kaplumbağalar yerde dolaşmaktadır. Kenarları işlemeli, kuşaklı, uzun kırmızı bir cüppe giyer; ayakları çedik giydirilmiş veya iç mekan terlikleri sarı sahtiyan, Fas (keçi) derisinden yapılmıştır. Arkasına tuttuğu ellerinden birine ney tutuyor; Sırtından bir nakkare veya küçük bir su ısıtıcısı sarkıyor. Tüm bu ayrıntılar, belirli bir mezhebe bağlılığı ifade etmese de, yine de bir dervişin kıyafetinden türetilen unsurlardır. Derviş, bu kalın kabuklu, gecikmeli kaplumbağaları zor kullanarak değil, ney ve nakkare çalarak yani sanat yoluyla yetiştirmektir.

Kaynakça: Wiki Art // Wikipedia // GoogleSanat
#sanat #art #ressam #painter #artist #sanateseri #artwork #resim #artic
#turkey #hive
Sanatla kalınız. Saygılarımla.

blog çizgim.png

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
6 Comments
Ecency