Преносимо — „Русија данас“: Сједињене Државе ће увести царине од 11 милијарди долара на производе из ЕУ

Не заборавите низ којим почињу ратови: Монетарни рат, царински рат (у који спадају и санкције), „врели“ рат. Сједињене државе управо су ушле у другу фазу против Европске Уније…


* * * Оригинални текст на енглеском * * *



Амерички председник Доналд Трамп обећао је да ће наметнути увозне царине у вредности од 11 милијарди долара из Европске Уније, након што је Светска трговинска организација (WTO) пресудила да субвенције ЕУ француском Ербасу узрокују „негативне последице“ за САД.

5cac8909fc7e93c76a8b4588.JPG
Ербас A330, директан конкурент Боинга 737 Макс © Reuters / Regis Duvignau

Почетком ове недеље, Трговинско Представништо Сједињених Држава (USTR) саопштило је да Вашингтон размишља о царинама на широк распон европског извоза у САД, укључујући велике путничке авионе и њихове делове, као и вино, сиреве и друге млечне производе.

Tramp-2019-04-09_153525.jpg

„Светска трговинска организација сматра да су ЕУ субвенције „Ербаса“ негативно утицале на Сједињене Државе, које ће сад увести царине у износу од 11 милијарди долара на производе из Европске уније! Европска унија је годинама искоришћавала Сједињене Америчке Државе у трговини. То ће ускоро престати“

Званичници ЕУ оштро су осудили претњу САД, изјавивши да је цифра од 11 милијарди долара „веома претерана“. Блок према наводима разматра мере одмазде против САД због субвенција Боингу. Ербас је саопштио да не види правну основу за потез Вашингтона и упозорио на продубљивање трансатлантских трговинских напетости.

САД су прву жалбу због незаконитих субвенција ЕУ Ербасу поднеле ВТО-у још пре 15 година. Вашингтон је оптужио европског произвођача авиона да извлачи корист од државне помоћи. Више од деценије обе стране биле су укључене у судске спорове око тог питања, а Брисел је поднео истоветне оптужбе против америчких субвенција за Боинг.

Ово је последње поглавље у растућим трговинским напетостима између Вашингтона и Брисела, које су започеле убрзо пошто је Доналд Трамп ступио на дужност почетком 2017. године.

Прекидајући преговоре о Трансатлантском и инвестиционом партнерству (TTIP), предложеном трговинском споразуму између САД и ЕУ, Трамп је наметнуо царине на челик и алуминијум из ЕУ и бројних других земаља. ЕУ је успоставила реципрочне мере у вредности од 2,8 милијарди евра на америчку робу, која је укључивала виски типа бурбон, мотоцикле, џинс и сок од наранџе.

Оригинални текст: https://www.rt.com/business/455973-tariffs-eu-products-trump/

* * * Крај превода * * *

Економија — преводи:

Пет земаља са највећим златним резервама на свету



img

e-vizitka - 2017-10-28_131026-mala.jpg


Universal Basic Income


Check out ABRA and easily invest in 28 cryptocurrencies or BIT10, an index of the top cryptos. Use this link to sign up and get $25 in free bitcoin after your first Bank/Amex deposit, or 1.5% cash back when you exchange cryptos

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
10 Comments
Ecency