БИТКОИН: Државе узвраћају ударац!

[This Text in English] Државе лагано почињу да схватају како биткоин у 21. веку није могуће регулисати мерама из двадесетог века, које почивају на традиционалном одржавању папирне преваре. Зато следи нова фаза њиховог будућег неуспеха: Покушај прављења централизованих валута и ометања трговине децентрализованим валутама преко берзи…


Пример Венецуеле

Председник Венецуеле Николас Мадуро наредио је издавање првих 100 милиона петра (енг), националне криптовалуте која ће бити подржана највећим националним природним богатством — нафтом. Један петро вредеће једну бачву нафте. Исто тако, позвао је све „рударе“ националне валуте на састанак на државном нивоу, на коме ће им представити документацију (whitepaper) нове валуте. Из овога су јасне најмање две ствари:

  1. Та криптовалута је централизована, чим је могуће одредити додатну количину у неко време по избору. Сад је то првих 100 милиона, сутра ће бити могуће дигитално „наштампати“ нову количину захваљујући новом црпљењу нафте, а прекосутра ће неко после Мадура укинути везивање за нафту (као што је Ричард Никсон 1971. укинуо златну подлогу долару) и сви они који буду имали петро остаће без ичега.

  2. Централизована криптовалута не може се ваљано обезбедити. Ко разуме енглески језик, може саслушати изванредно објашњење Андреаса Антонопулоса зашто је то тако. У пракси, централизована криптовалута биће лака мета за хакерисање свим непријатељски оријентисаним обавештајним службама, као и свим хакерима који само чекају да се негде појави „лонац пун меда” (honeypot).

Мадуро је управо изложио своју државу потпуној пропасти. Њу ће реконструисати онај део венецуеланског народа који сад, из потпуног очајања због огромне инфлације, рудари децентрализоване криптовалуте као што су биткоин, етеријум, монеро, зкеш, лајткоин…

Руске дилеме

Русија је најавила увођење крипторубље, међутим показало се да у овој влади постоји снажан отпор тој идеји. То је добро. Као што смо видели на примеру Венецуеле, издавање централизоване националне криптовалуте сасвим је сигуран пут у пропаст, а издавање добре, децентрализоване криптовалуте не може бити национално ограничено нити контролисано.

Природнији начин започињања „криптореволуције“ за државе, био би стварање засебног платног система за међудржавни обрачун и плаћања, заснованог на блокчеину (сличан данашњем међубанкарском систему познатом као рипл), у коме би сви чворови за рударење били под контролом. Лично, ни у такав систем не бих имао поверења, али је он много безбеднији и по државу и по становништво од Мадурове авантуре. У међувремену…

Руско министарство финансија направило је нацрт закона којим се легализује трговина криптовалутама на одобреним берзама (рус). Министар финансија Алексеј Мојсејев истакао је да влада тражи начине за бољи надзор.

Истини за вољу, то је једино што владе и могу да покушају — да контролишу токове размене између папира и криптовалута. На њихову жалост, централизоване мењачнице уопште нису неопходне у свету децентрализованих криптовалута. Оне су нужно зло у прелазном периоду и углавном их воде осведочени преваранти или будући преваранти који воде посао поштено све до првог озбиљног хакерског напада или до тренутка док искушење не постане превелико.

Природан начин размене децентрализованих криптовалута јесте директна размена између људи. Желите да купита нешто преко Стимита? Не треба вам ни банка, ни мењачница, ни држава. Желите да будете потпуно анонимни? Користите монеро. Или ускоро Лајтнинг мрежу на биткоину и лајткоину. И на свему на чему може да инсталира СегВит систем. То се никако не може регулисати ни контролисати. Нити је потребно.

Сваки државни ударац осуђен је на пропаст из једоставног разлога што ниједна држава у оквирима окоштале бирократске свести није у стању да се супротстави технологији. Неће држава спречити децентрализацију, него ће децентрализација у потпуности променити карактер државе. Извесно на боље, јер садашњи карактер држава довео је свет на ивицу опстанка.


Српска језичка заједница на Стимиту

Тешко је описати важност омогућавања приступа Стимит платформи људима који не познају довољно ниједан страни језик. Писањем на матерњем, српском доприносите развоју платформе на најједноставнији начин — проширујући круг нових чланова који ће вас природно пратити због помоћи док се не снађу на платформи, а затим и због садржаја који постављате. А пошто се допринос развоју платформе високо цени, ваш текст на српском пре или касније ће доћи у видокруг заједнице која тај допринос награђује. Не заборавите да смо сви овде још на самом почетку (тек око 550.000 чланова), и да ће они који буду развијали локалне заједнице бити у великој предности кад тај број буде 5.000.000, 50.000.000, или још више :)

Ево допуњеног списка корисника који употребљавају српски језик у комуникацији, а уколико ви знате неког ко није на списку, слободно додајте име у коментарима.




Пратите овај блог за нове вести из света децентрализованих криптовалута на српском

БИТКОИН: Питања и одговори (III)
(18. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (II)
(2. децембар 2017)

БИТКОИН: Питања и одговори (I)
(30. новембар 2017)

Фејсбрука!
(28. новембар 2017)

Рик Фалквинге, председник Биткоин Кеша
(21. новембар 2017)

Соларна револуција
(15. новембар 2017)

Андреас Антонопулос:
Зашто програмери напуштају банке?
(5. новембар 2017)



img

e-vizitka - 2017-10-28_131026-mala.jpg


H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
18 Comments
Ecency