Tribe Token ve Projeleri Rehberi (Yeni Başlayanlar İçin)

Sen bu platformu kullanıyorsan bir bildiğin var diyen arkadaşlarım neredeler? Hepinizi en kısa zamanda bekliyorum. Öyle bir iki yorum atıp kaçmak var mı 😀 Hive'da onlarca tribe var. Birinden biri ilgi alanınıza mutlaka girer. Bu yazıyı "Çok karmaşık geliyor, Damla. Kafamı veremiyorum. Tribe da ne? Hangi tag ne işe yarıyor? Token falan ne iş..." diyen arkadaşlarım için yazıyorum. Özellikle yeni başlayanlar düzeyinde yazmaya çalışacağım, ama bazı ayrıntıların platformun müdavimlerine de bir faydasının dokunacağını umuyorum.

Hive'ın pozitif ortamını seviyorum. Şu an bu platformu aktif olarak kullanan arkadaşlarımın hepsi iyiler. Yazılarını ve yorumlarını keyifle okuyorum. Kendimi az çok tanıdığım kadarıyla keyif almadığım bir ortamda uzun süre kaldığım şimdiye kadar görülmedi. Geçirdiğim stres ve zorluklarla dolu karanlık günlerin ardından memleketime kavuşmanın verdiği huzurun da etkisiyle kendimi derin uykudan uyanmış gibi hissediyorum. Bu aralar içimde tanımadığım insanlarla bile nereden geldiği bilinmeyen bir muhabbet etme isteği var. Gevezelik yapmam pek ama genellikle insanlarla muhabbet etmeyi seven biriyim. Yazılarımda yorumlarınızı görmekten her zaman mutluluk duyarım.

Okuyup yazmak enerjimizi atmanın en iyi yollarından biri. Dört duvarlarımızın arasında kapalı kaldık çoğumuz. Sadece okumak bile kalori harcamaya, doğal olarak kilo vermeye yardımcı olan bir şey. Tabii spor da şart. Hepsinin yeri ayrı. Gerçi ben daha kaybettiğim kiloları geri alamadım. Onu nasıl halledeceğim bilmiyorum 🙂 En iyisi kafanızı sorunlarımla fazla meşgul etmeden konuya giriş yapayım.

Tribe Nedir?

Tribe'lar altyapı olarak Hive blockchaini kullanan platformlar. Her tribe projesinin hive.blog benzeri web bir sitesi var. Bunların çoğunun arayüzü hive.blog'a benziyor. Ama Hive'a gönderilen yazıların tamamını kapsamlarına almıyorlar. Sadece belirli taglerin kullanıldığı yazıları tarıyorlar ve o yazıları sitelerinde çıkarıyorlar. Bazıları genel konulara izin verirken bazı projeler sadece belirli konularda içeriklere ağırlık vermektedirler.

Bu sistemi oluşturan Aggroed aynı zamanda Hive Engine (ilk adı Steem Engine) platformunun da kurucusu. İlk tribe projesi olan Palnet iki sene önce oluşturuldu ve projenin PALCoin adlı tokenı claimdrop yöntemi ile çok sayıda kullanıcıya dağıtıldı. Biz o dönemde discordda bununla ilgili duyuru yapmıştık ve arkadaşlarımızdan çoğu dağıtılan tokenı cüzdanına çekti. Açıkçası bunun ne anlama geldiğini ve tokenın bir işe yarayıp yaramayacağını o dönemde bilmiyorduk. Bazı arkadaşlarımız tokenlarını satarken bazıları stake etme yoluna gittiler. Ben ikinci grupta yer alıyordum. Elimdeki PALCoin'leri stake ettim. Bunun faydasını kısa süre sonrasında gördüm, çünkü PAL tuttuğum için yeni oluşturulan tribe'ların tokenları hesabıma airdrop yoluyla gönderildi. Hatırladığım kadarıyla ilk olarak cüzdanlarımıza LEO geldi, sonrasında birbiri ardından yeni projeler oluşturuldu ve tokenları çoğunlukla airdrop olarak gönderildi.

Tagleri kullandıkça tokenlar yavaş yavaş artmaya başlamıştı. Ancak çok fazla değerlenmedikleri için pek yatırım aracı olarak görüldükleri söylenemezdi. Steem satıldıktan sonra mevcut tribe projelerinin bir karar vermesi gerekti. Kalmak veya Hive'a taşınmak arasında. Çoğunluk taşınmaya karar verdi. Hive'a geçenler arasında en çok dikkati çeken topluluk hiç kuşkusuz Leofinance topluluğuydu. Çünkü sürekli geliştiriliyordu. hivestats.io, leodex.io, leopedia.io vs. derken LEO'nun ethereum ağında karşılığı olarak WLEO tokenı çıkarıldı. Sonrasında token fiyatındaki artışla dikkatleri üzerine çekti ve hem yatırımcı hem kullanıcı sayısını hızla artırdı.

Leofinance Hive'daki tribe projeleri için adeta bir lokomotif görevi görmüştü. Sonrasında Hive engine platformunun tribaldex'in (https://tribaldex.com) ortaya çıkmasıyla merkeziyetsiz bir yapıya bürünmesi yeni sistemlerin ortaya çıkmasını hızlandırdı. Yeniler arasından hızla sıyrılıp bir anda fiyat artışı yaşaması nedeniyle POB token adından son günlerde çok söz ettiriyor. Bu önemli gelişme tribe'lara olan ilgiyi giderek artırmaya başladı. Bence yakın gelecekte LEO ve POB tokenları diğer tokenların izlememesi için hiçbir neden yok.

Tribe Tokenları Ne İşe Yarar?

Her projenin kendi websitesi ve tokenı var dedik. Bu tokenları çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz:

  • Tokenları stake edebilirsiniz. (Bu işleme @ahmetay ve @muratkbesiroglu kilitleme diyorlar. Kelimeyi çok eğlenceli buldum ve ben de kullanmak istiyorum) Herhangi bir tokenı kilitlemek için ilgili projenin web sitesini kullanabilirsiniz. Veya Hive-engine.com cüzdan bölümünden kilit işareti tıklayıp işlemi başarıyla tamamlayabilirsiniz. Kilitlenen tokenlar size kürasyon geliri getirirler.

Hive Engine üzerinden kilitleme:

Leodex üzerinden kilitleme:

Websiteleri üzerinden kilitleme:

  • Tokenları delegate edebilirsiniz. Bazı projeler delegasyon karşılığı size token atıyorlar. Bunlardan önceki yazılarımda detaylı olarak bahsetmiştim. Pasif gelir severler için bir seçenek olabilir.

  • Tokenları satıp Hive'a dönüştürebilirsiniz. Bunun için https://hive-engine.com ve https://leodex.io platformlardan birini kullanabilirsiniz. Daha sonra Hive'ı cüzdanınıza çekebilir veya istediğiniz başka tokena dönüştürebilirsiniz. Hepsi size kalmış bir şey.

Token Miktarı Nasıl Artırılır?

Elinizdeki token miktarını artırmak için tercih edilen başlıca yollar:

  1. İlgili tribe'ın sitesinde yazmak veya tagini kullanmak: Bu sayede yazınız hem Hive'da çıkar hem de tribe sitesinde görüntülenir ve oy için uygun hale gelir. Size oy verenlerin cüzdanlarında stake edilmiş bir miktar token varsa 7 günün sonunda yazar ödülü kazanırsınız. Bazı projelerde bu 7 günlük süre daha kısadır.
  2. Tokenlarınızı stake ederek kürasyon geliri elde edebilir ve bu sayede sayılarını artırabilirsiniz.
  3. https://hive-engine.com veya https://leodex.io üzerinden token satın alabilirsiniz.
  4. Mevcut tokenlarınızı yüksek fiyattan satıp yenilerini düşük fiyattan alabilirsiniz. Tabii ki al sat yapmak her zaman işe yaramaz. Sattıktan sonra tokenın fiyatı çok artabilir ve düşük fiyattan yenilerini alma şansınız olmayabilir.
  5. Bazı tokenlara yatırım yapınca onlar size farklı token atıyorlar. Örneğin BRO, DHEDGE, Archon gibi tokenlar size günlük olarak çeşitli token göndermekteler. Bazılarında ise bir tokena yatırım yapmak size farklı token olarak geri dönüyor. Örneğin, @deathwing 'in yeni projesi olan meowLEO bunlardan biri, elinizde meowLEO tuttuğunuzda size LEO token atıyor. Detaylara buradan bakabilirsiniz.
  6. Mining tokenları alabilirsiniz. Bu çok tercih ettiğim bir yol değil. Çünkü az miktarda yatırım yapılınca elimize pek bir şey geçmiyor. Bazı havuzlar var, belki onlara katılma yoluna gidilebilir.

Tribe Tagleri ve Konuları

Çeşitli projeler var dedik. Bunlardan bazıları genel konulara izin verirken, bazıları sadece belirli konulara yönelmektedir. Bu yüzden tag kullanırken çok dikkatli olunması büyük önem taşıyor. İlgisiz taglerin kullanımı downvote almanız ve hatta projeden engellenmenizle sonuçlanabilir. Aşağıda başlıca projelerin taglerine ve konularına bir tabloda yer vermeye çalıştım.

TokenTaglerKonu
LEOleofinance, leoFinans
PALpalnetGenel içerik
STEMstem, science, technology, engineering, math, stemgeeksBilim & teknoloji
CTPctpAffiliate & online işler
NEOXAGneoxianGenel içerik
CINEcine,cinetvSinema & TV
LOTUSnaturalmedicineŞifalı bitkiler, alternatif tıp, sağlıklı tarifler vs.
POBproofofbrainKripto paralar, blockchain, yaşam, iş, doğa, bilim, kültür, haberler, gelecek ve tarihle ilgili konular
VIBESmusicforlifeMüzik
ASHash,aeneasSosyal, siyaset, ekonomi, bağımsız gazetecilik ve kripto paralar
ARCHONarchonarchon
WEEDweedcash, weed, cannabis, dmt, psilocybinWeed
BLOGblogtokenGenel içerik
FOODIEfoodie, food, recipesYemek
CCCcreativecoinKreatif içerikler
LISThivelist, classifieds, hivecommerce, forsale, services, gigs, contestsDijital reklamcılık, pazarlama ve e-ticaret
SPTSplintertalk, spt, splinterlands,steemmonstersSplinterlands
SPORTSsportstalkSpor
HYPNOhypnochain, hypnosis, hypnoHipnoz, zihin kontrolü
BHTbroadhive, bhiveBlockchain, kripto paralar, teknoloji, vintage
LASSECASHlassecashGenel içerik
BUILDbuild-itDiy & tutorial
SPACOspanishİspanyolca içerik
JAHMjahmReggae
SANDsandiegoSan Diego
KANDAtelokandaReklamlar
BLQbloque64İspanyolca haber
CHARYcharySosyal yardım projeleri
ALIVEaliveI am alive challenge
CENTcentEkonomi konuları
DUNKdunkBasketball

Hangi Tribe Ne Kadar Yazar Ödülü (Author Rewards) Dağıtır?

Tribe projelerinin çoğu tıpkı Hive gibi %50 yazar %50 kürasyon ödülü dağıtır. Ancak bazı istisnalar var. Bu yazıyı yazdığım sırada son durum aşağıdaki gibidir:

Proje TokenıYazar Ödülü
LEO%50
PAL%50
STEM%50
CTP%60
NEOXAG%50
CINE%50
LOTUS%50
POB%50
VIBES%50
ASH%50
ARCHON%50
WEED%60
BLOG%75
FOODIE%50
CCC%60
LIST%60
SPT%50
SPORTS%50
HYPNO%50
BHT%50
LASSECASH%70
BUILD%50
SPACO%50
JAHM%65
SAND%25
KANDA%50
BLQ%75
CHARY%95
ALIVE%50
CENT%50
DUNK%50

Ödüller Kaç Günde Cüzdana Geçer

Çoğunlukla 7 günde. Birkaç istisna var. Bunlar:

Proje TokenıGün Sayısı
CINE5
WEED4
BLOG1
LIST5
SAND14

Tribe Web Siteleri ve Yapılan Kesintiler

Bazı tokenlarda beneficiary hesabı ayarlanmış ve ödüllerden belirlenen oranda kesinti yapılıyor. Bazılarında herhangi bir kesinti yapılmamakta. Bazılarında da kesintiden hariç tutulan siteler var. Yani bu siteyi kullanırsan kesinti yapılmıyor. Örneğin, Leofinance kendi arayüzünü kullananlardan herhangi bir kesinti yapmıyor.

TokenBeneficiary Ödül YüzdesiKesinti Yapılmayan UygulamaWebsitesi
LEO20leofinance.iohttps://leofinance.io
PAL--https://www.palnet.io
STEM50stemgeeks.nethttps://stemgeeks.net
CTP--https://www.ctptalk.com
NEOXAG20neoxian.cityhttps://www.neoxian.city
CINE5-https://www.cinetv.io
LOTUS4-https://www.naturalmedicine.io
POB10-https://www.proofofbrain.io
VIBES1-https://www.musicforlife.io
ASH5-https://www.aeneas.blog
ARCHON2-https://www.archonapp.net
WEED6-https://weedcash.network
BLOG--https://blogtoken.io
FOODIE10-https://foodiesunite.net
CCC--https://www.creativecoin.xyz
LIST--https://www.hivelist.org
SPT--https://www.splintertalk.io
SPORTS--https://www.sportstalksocial.com
HYPNO5-https://hypnochain.com
BHT--https://www.broadhive.org
LASSECASH--https://www.lassecash.com
BUILD--https://www.build-it.io
SPACO--https://www.spanish-tribe.com
JAHM--https://www.reggaejahm.com
SAND--https://www.steemsandiego.com
KANDA1-https://nitrous.telokanda.com
BLQ--https://blogs.bloque64.com/
CHARY--https://www.chary.org
ALIVE--https://www.wearealiveand.social/
CENT--https://www.centblog.org/
DUNK--https://dunksocial.io/

Hangi Tribe Hangi Tagleri Hariç Tutar?

Bir de böyle bir durum var. Mesela başka bir arayüz üzerinden yazıyorsunuz ve tribe tagini kullanıyorsunuz. Ama gidip baktığınızda yazınızın sitelerinde çıkmadığını görüyorsunuz. Bunun muhtemel nedeni istenmeyen tagi kullanmış olmanız. (Tabii hesabınızın engellenmiş olması durumu da var. Örneğin hatalı tag kullanmaktan vs.) Şimdi hangi projenin hangi tagleri hariç tuttuğuna bakalım:

Tokenİstenmeyen Tagler
LEOactifit,steemhunt,appics,dlike,share2steem
PAL-
STEMdlike,share2steem,steemhunt,actifit,memestagram,memehub,appics,steepshot,buzzi
CTPactifit
NEOXAGsteemhunt,sct,zzan,dlike,actifit
CINEactifit,steemhunt,appics,dlike,share2steem,zzan
LOTUSactifit,appics,dlike,steemhunt
POBactifit,steemhunt,appics,dlike,share2steem
VIBESd.buzz,dbuzz
ASH-
ARCHONactifit,steemhunt,appics,dlike,share2steem,memestagram,memehub
WEED-
BLOG-
FOODIEactifit,share2steem,nsfw,dporn,porn
CCCactifit,dlike,steemhunt,share2steem,dporn,sportstalk
LIST-
SPT-
SPORTS-
HYPNO-
BHTactifit
LASSECASH-
BUILD-
SPACO-
JAHM-
SAND-
KANDA-
BLQ-
CHARY-
ALIVE-
DUNK-
CENT-

Genel olarak projelerin bilgileri bu şekilde. Tabii şunu da belirtmekte fayda görüyorum. Çoğu projenin kürasyon ekipleri kendi topluluklarında yazılan yazılara öncelik veriyorlar. Bu yüzden öncelikle postunuzun hangi topluluğuna uygun olduğuna karar verip yazınızı o toplulukta paylaşmanız daha çok destek almanızı sağlayabilir.

Bugünlük anlatmak istediklerim bu kadardı. Umarım faydalı olur. Bu konularla ilgili @anadolu 'nun "Kabile tanıtımları" serisine göz atmanızı öneririm. Orada her proje ile ilgili ayrıntılı bilgi vermeye başladı. Konu ile ilgili yorumlarınızı ve varsa sorularınızı, önerilerinizi yazarsanız çok sevinirim. Hoşça kalın.

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
65 Comments
Ecency