EKONOMICKÁ SITUACE A LOCKDOWN NA ZÁPADNÍM BALKÁNĚ

IMG20210415133539-03.jpeg

Není žádným tajemstvím, že politicko-ekonomická situace na Balkáně je vratká jako třínohá stolička. Místní vlády se sami potácejí na hraně zákonů jimi stvořenými. Ale to je ostatně realita ve většině zemí světa. Moc koruptuje a absolutní moc koruptuje absolutně.

Podíváme se tedy na ekonomiku západního Balkánu jakýmsi neučebnicovím pohledem. To, že je zde navázanost kmotrů na politiku, je všeobecně známo. Nepřímo to ovlivňuje každého aktéra v místní ekonomice. Je tedy k věci porozumět rozdílům místních zemí ale i jejich určité provázanosti.

Jestli je dobře nebo špatně, že se bývalá Jugoslávie rozpadla, nechám na osobním uvážení jednotlivce a pokusím se na věc dívat z pozice nezúčastněného a neposkvrněného. Bylo mi ostatně jen pár týdnů když se tak stalo. Moje generace rozených místních už doufejme nepamatuje hrůzy války a bude budovat budoucnost umírněněji.

Když tedy chci polemizovat o místní ekonomice, nemůžu opomenout faktor lockdownu, který tady určitě zanechal jistý šrám, jak hluboký ve srovnání se západním světem a vyspělými ekonomikami, jen těžko soudit. Ani Švédsko nebylo úplně neposkvrněno a to měli uzavírku jen "dobrovolnou". Když jsem se tedy po prvním lockdownu stráveným v Gruziji, vracel do Schengenu něco mi říkalo že druhý lockdown budu trávit nejspíš raději na Balkáně. I stalo se tomu tak. Úspory lidí nejsou velké a jen pár měsíců mimo biznis stála Balkánce víc než dost a Srbsko se tak zařadilo mezi první (ne-li úplně první) země zažívající protestní akce proti ekonomickému útlaku. Následovala Albánie, kde po zastřelení mladíka, pár minut po "večerce" vzplály popelnice a lidé skoro prolomili dveře do parlamentu. Další byla Černá Hora, kde se místní premiér nechal slyšet, že si už nemohou nadále dovolit zavřené hranice a prohlásil lockdown za velikou chybu. Jsou přeci jen živi hlavně z turistů. Od léta 2020 jsou tedy hranice na západním Balkáně dokořán otevřené. Albánie a Makedonije nevyžadují dokonce ani testy na koronu při vstupu na jejich území a to z jakékoliv země světa.

Místní podniky a provozovatelé ubytovacích zařízení se letos tedy slušně zahojují, ve srovnání například se Španělskem. Nálada je veselá a místa jako Budva či Ohrid praskají ve švech. Jakási noční uzavírka je už spíše formalitou než zákonem a policije si zvykla moc "neprudit".

Země západního Balkánu jsou spíše exportní ekonomiky a pokud něco importují jsou to Turecké produkty vyrobené ještě levnější a možná i produktivnější pracovní silou. Pokud se tedy bude světová situace vyvíjet i nadále směrem k ekonomické stagnaci, Balkán by mohl být malím ostrůvkem stability a relativní prosperity. Místní pole jsou úrodná a produkty té nejlepší kvality. Rajčata jako od babičky z Moravy jsou tady druhá jakost. Cena za kilo v podstatě čehokoliv je třetina nežli v EU.

Kosovo a Albánije se letos těší velkému zájmu Američanů, jelikož Albánije jim poskytla bezvízový styk na rok a že jich pár opravdu dorazilo. Celé situaci také nahrává uzavírka jihovýchodní Asie, kam se běžně Američani schovávají před povinnostmi. Platí tedy "prémium" za letenku a pobyt na Balkáně, ale kdo by si nechal ujít finanční arbitráž, kterou místní země poskytují.

Novinkou je též projekt zvaný Open Balkan, který je v podstatě místní obdoba Schengenu. Vznikl v roce 2019 jako iniciativa Srbska, Makedonije a Albánije. Potencionálně se v budoucnosti připojí i další ex-jugo země a pokud se bude členství v EU i nadále prodlužovat, může se stát že se "nová jugoska" ani nikdy nezapojí a bude i nadále jakýmsi mostem mezi civilizacemi a ostrůvkem nezávislosti na světových organizacích.

Dalším faktorem stojícím za zmínění je nově vzniklý Liberland, který, pokud by dostal zelenou od mezinárodní komunity, by mohl slušně nastartovat ekonomický růst v podstatě celého regionu. Daňoví ráj na ostrově na Dunaji by se určitě hodil nemalému počtu investorů a noví Singapore o velikosti dvou Monak by vytvořil bezpočet nových pracovních míst.

Zdá se tedy, že místní si ze špatných časů moc nedělají, zažili jich přeci jen víc než dost a jsou tedy naučení občanské neposlušnosti, která je do jisté míry velice důležitý aspekt zdravé společnosti. Každý druhý člověk umí nějaké řemeslo, produkty se nerecyklují ale re-používají. Rčení "jednoho odpad, druhého zlato" tady opravdu praktikují. Osobně tedy vidím budoucnost této (mě oblíbené) lokality růžově. Doufám jen, že sám nemám jen růžové brýle.

Tomash Dvorzak

Balkánská skupina na Facebooku

Sledujte mě na Youtube

Nebo na Instagramu

H2
H3
H4
3 columns
2 columns
1 column
11 Comments
Ecency